Tomas Geurts sluit aan bij Kabinet 2040

Gepubliceerd op 14 maart 2021 om 11:41

Tomas Geurts heeft zich aangesloten bij Kabinet 2040 om te gaan helpen met het vergroten van de zichtbaarheid van Kabinet 2040 en mee te denken over hoe we het langetermijndenken meer kunnen verankeren in de politiek. Meer weten over Tomas? Check zijn LinkedIn pagina hier of stuur een bericht naar info@kabinet2040.nl.


Waarom doe je mee aan Kabinet 2040?

“Ik volg al jaren de politiek op de voet en ben al meer dan een decennium lid van D66, maar toch ontbrak er altijd wat. Voor mijn gevoel gaat het in de politiek vooral over de korte termijn, de huidige regeerperiode, of de aankomende verkiezingen. Het gaat te weinig over de lange termijn, over de generaties na ons. Dit terwijl veel van de beslissingen die wij nu (soms onbewust) maken, grote impact gaat hebben op de generaties na ons. Daarom moeten we veel meer over de lange termijn gaan denken, en met Kabinet 2040 hoop ik bij te dragen aan dat bewustzijn in de politiek en de samenleving.”

Welk toekomstbeeld spreekt je het meest aan?

“In mijn ogen zijn alle toekomstbeelden belangrijk, van diversiteit tot mobiliteit, en van digitalisering tot onderwijs en ontwikkeling. Als ik toch individuele toekomstbeelden moet noemen dan zijn dat die rondom voedselvoorziening (bijvoorbeeld: lokaal/circulair geproduceerd voedsel of een grotendeels plantaardig dieet). Met een alsmaar groeiende wereldbevolking is de globale voedselvoorziening zonder twijfel één van de grootste uitdagingen waar wij als mensheid aan staan, dus om ervoor te zorgen we daar duurzame oplossingen voor gaan vinden moeten we er echt op gaan focussen.”

Welk toekomstbeeld kunnen we aanscherpen of toevoegen?

“Klimaatverandering is waarschijnlijk één van de grootste crises die we als mensheid hebben meegemaakt, en is een serieuze bedreiging voor het bestaan van de mensheid. Dit komt voor een groot deel door het gebruik van fossiele brandstoffen. De transitie naar een duurzame energievoorziening is van onwijs belangrijk om de klimaatverandering tegen te gaan. Hier is naar mijn mening nog te weinig aandacht voor binnen de toekomstbeelden van Kabinet 2040, en dus zou ik daar graag iets over willen toevoegen.”


In 2040 …

Hoop ik dat een aantal van de toekomstbeelden werkelijkheid zijn geworden (bijvoorbeeld een volledige digitale overheid!), maar hoop ik vooral dat we zowel in de politiek als in de samenleving veel meer vooruit kijken als we beslissingen maken, en dat we nadenken over wat voor impact onze beslissingen hebben op toekomstige generaties."


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.