Stijn Bos sluit aan als zorg-ambassadeur bij Kabinet 2040

Gepubliceerd op 20 april 2021 om 18:43

Stijn Bos is als zorg-ambassadeur aangesloten bij Kabinet2040 en gaat dit onderwerp verder vormgeven. Zijn persoonlijke missie is om D66 te positioneren als de sterke, genuanceerde middenpartij. Meer info? Check zijn LinkedIn pagina of stuur een bericht naar info@kabinet2040.nl 

Waarom doe je mee aan Kabinet2040?

"Ik ben als arts vooral geïnteresseerd in gezondheid. En dat verandert sneller dan ooit, maar het blijft een typisch proces voor de lange termijn. Beslissingen die we nu maken, kunnen grote gevolgen hebben voor levens over twintig of vijftig jaar. Daarom wil ik de beslissing van morgen maken met de blik op overmorgen. Ik vind het ook boeiend om eens buiten het framework van acute oplossingen en problemen te denken, en juist na te denken hoe we iets willen ontwerpen zónder dat daar een probleem aan vooraf gaat. Een toekomstbeeld zoals genetische technologie dwingt je om na te denken over het domein zonder de 'recency bias' van vandaag. Die vrije manier van denken hebben we ook nodig."

Welk toekomstbeeld spreekt je het meest aan?

"De toekomstige minister van volksgezondheid komt daadwerkelijk uit de zorg, en geeft een enorme boost aan maatschappelijke dossiers als de preventiepuzzel, ethische dossiers over levenseinde of gentechnologie, en logistiek in de vorm van het landelijk EPD en administratiedruk."

Welk toekomstbeeld kunnen we aanscherpen of toevoegen?

"Een flink deel van de preventiepuzzel kan worden opgelost als we ons erbij neerleggen dat het individu met alle goede bedoelingen geen partij is voor een onophoudelijke artillerie van ongezonde stimulansen. We zijn over vele miljoenen jaren geprogrammeerd om te houden van zoveel mogelijk zout, vet en suiker. En daar staat een flinke scheut dopamine tegenover. Dan gooi je daar een buslading financiële en psychologische prikkels overheen en zie: een steeds ongezondere samenleving vol Nederlanders die niet meer de vrijheid hebben om hele dag nee te kunnen zeggen. In de toekomst is er een eerlijk speelveld voor de gezonde of ongezonde keuzes die we maken."


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.